Otok i Bošnjaci – turizam u okružju stoljetnih šuma

Datum objave: ožu. 15 2019
Jezero

Najmlađi hrvatski grad, Grad Otok, ozbiljno kreće u razvoj turizma i čini to u suradnji s Općinom Bošnjaci u županjskom kraju, a okosnica zajedničke turističke priče je Virgrad – srednjovjekovno arheološko nalazište na Virovima, u srcu Spačvanskog bazena.Taj je lokalitet atrakcija koja je dugo bila skrivena od očiju javnosti, no realizacijom projekta “Vrata spačvanskog bazena” s naglaskom na zaštitu okoliša, njegovanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine, postat će zanimljiv proizvod kontinentalnog turizma.

– Otok i Bošnjake povezuje niz već realiziranih projekata, a i Virovi se jednom polovicom katastarski nalaze na otočkom, a drugom na području Bošnjaka – kazuje gradonačelnik Otoka Josip Šarić, koji je Sporazum o zajedničkoj suradnji na osnivanju Turističke zajednice područja Grada Otoka i Općine Bošnjaci potpisao s tamošnjim načelnikom Andrijom Juzbašićem. Naime, Otok i Bošnjaci već su zajednički “odradili” Cikloturističko odmorište na obnovljenom arheološkom nalazištu Virgrad uz vodotok Virovi, poučne staze “Virovi” i “Lože”, krenut će na proljeće i škola u prirodi…. K tome, Otok ima suvaru, mlin na konjski pogon koji datira iz 19. stoljeća, spomenik je najviše kulturne vrijednosti i jedini obnovljeni i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, a u Bošnjacima je, među ostalim, i Šumarski muzej.

– Cilj je osnivanja Turističke zajednice poticanje razvoja i unapređivanja postojećeg turističkog proizvoda, ali i doprinos aktualnim i budućim projektima razvoja turizma u Gradu Otoku i Općini Bošnjaci – slažu se i Šarić i Juzbašić.

Općinski načelnik Bošnjaka kaže da je u tom smislu udruživanje pozitivno i poticajno jer će zajedničkim snagama lakše ostvariti zacrtane planove. A ubrzo će ih povezati i cesta Otok – Bošnjaci u dužini od 12,5 kilometara, koja prolazi upravo područjem Virova po otočki, ili Vjerova, kako ih pak nazivaju u kraju oko Bošnjaka.