Otočki virovi, prirodni fenomen i jedinstvena atrakcija Slavonije

Datum objave: ožu. 06 2019
Čamac

Nedaleko od najmlađega hrvatskoga grada Otoka prirodni je fenomen Virovi. Uskoro bi taj biser prirode trebao s pomoću novca iz europskih fondova postati i zanimljivo turističko odredište. Naime, krasi ga jedinstveno prirodno bogatstvo, a smješten je uz najljepše šume hrasta lužnjaka u Europi.

Virovi su zaštićeni krajolik Vukovarsko-srijemske županije koji obuhvaća rječicu Virovi i okolnu šumu hrasta lužnjaka. Zbog gotovo netaknute prirode Otočki virovi i njezina obala su sačuvali svoj izvorni izgled za razliku od Bošnjačkih Vjerova.

Virovi su omiljeno izletište Otočana, VinkovčanaBošnjačanaŽupanjčana i raj za sve ljubitelje bujne i lijepe netaknute prirode. Od potoka i rijeka Virovi se razlikuju specifičnim hidrodinamičkim, geološkim, klimatskim, fizičko-kemijskim i biološkim osobinama.

Većim dijelom godine virovi imaju odlike močvare što dokazuje močvarna vegetacija u priobalnom pojasu. No, uskoro bi ljepota Virova mogla zadiviti i mnoge druge. Novac iz europskih fondova trebao bi ih pretvoriti u jedinstveno kontinentalno turističko odredište.